Wat veroorzaakt vaginale droogte?

Vaginale droogte ontstaat als gevolg van veranderingen in het slijmvlies van de vagina. Hormonale veranderingen – namelijk een daling van oestrogeen – tijdens de menopauze, zwangerschap of net na de menstruatie kunnen aanleiding geven tot vaginale droogheid. Verder kunnen ook bepaalde medicijnen of medische behandelingen vaginale droogte als bijwerking hebben. Een derde oorzaak kan het gevolg van een verkeerde intieme hygiëne zijn. Je intieme zone reinigen met zeep, douchegel of shampoo kan je vaginale flora uit balans brengen en zo zorgen voor een droog of geïrriteerd gevoel. Het is dus steeds belangrijk om aangepaste verzorgingsproducten – zoals de waslotions van Lactacyd® – te gebruiken die de zure omgeving van je intieme zone respecteren. Lees ook onze tips voor een goede intieme hygiëne.

Intieme droogte tijdens de menopauze

Hoewel intieme droogte kan voorkomen tijdens om het even welke levensfase, is dit een ongemak dat in veel gevallen tijdens de menopauze opduikt. Een enquête van de Belgische Vereniging voor Menopauze bij meer dan 1 300 vrouwen tussen 45 en 65 jaar en een zestigtal huisartsen heeft aangetoond dat maar liefst 42% last heeft van vaginale droogheid. Deze droogheid wordt veroorzaakt door een verminderde oestrogeenproductie, met een veranderende vaginale zuurtegraad en dus een verhoogd risico op infecties als gevolg.

Een intieme verzorging met hydraterende eigenschappen speciaal voor de intieme zone kan verzachting bieden, zoals Lactacyd® Pharma Hydraterend – te koop bij de apotheek. Bij ernstige vaginale droogte is het aangeraden om je huisarts te consulteren.

Pijn bij seksueel contact

Intieme droogte zorgt niet alleen voor een branderig of geïrriteerd gevoel tijdens je dagelijkse activiteiten, maar ook intieme momenten kunnen worden belemmerd door deze droogheid. Pijn tijdens het vrijen als gevolg van intieme droogte is bovendien een ongemak dat bij vrouwen van alle leeftijdscategorieën voorkomt, hoewel vaker tijdens de menopauze zoals hierboven uitgelegd werd. Bij seksuele opwinding wordt de vagina vochtiger.

Wanneer je niet voldoende opgewonden bent of indien je last hebt van vaginale droogheid, kan seksueel contact als pijnlijk ervaren worden. Ook tijdens deze intieme momenten kan je op Lactacyd® vertrouwen. Recent ontwikkelden we hiervoor Lactacyd® Pharma Caring Glide, een intiem glijmiddel dat de natuurlijke bevochtiging simuleert en wrijving tijdens seksueel contact verlicht. De hypoallergene formule op waterbasis bevat natuurlijk melkzuur om de balans van je vaginale flora te bewaren. Lees ook het artikel over seksualiteit en intieme hygiëne om te weten hoe je je intieme zone kan beschermen tijdens seksueel contact.

Aanbevolen producten

  • Lactacyd® Pharma Hydraterend – Meer weten
  • Lactacyd® Pharma met Antibacteriële Werking – Meer weten
  • Lactacyd® Pharma Caring Glide – Meer weten