Skip to main content

Hoe je intieme gezondheid beschermen tijdens, voor en na seksueel contact?

Net zoals dagelijkse activiteiten – zoals sport of het dragen van strakke kledij – en hormonale veranderingen een invloed hebben op de balans van je vaginale flora, kan seksueel contact de zure omgeving van je intieme zone aantasten en je zo vatbaarder maken voor infecties en irritaties. In dit artikel kom je meer te weten over hoe je je intieme gezondheid kan beschermen tijdens, voor en na seksueel contact.

intimate health
ph_balance_Tips

Seksuele hygiëne

Het is belangrijk om op je intieme hygiëne te letten na elk seksueel contact. Om een infectie aan de urinewegen te vermijden, is het aangeraden om even naar het toilet te gaan direct na het vrijen. Door de wrijving tijdens geslachtsgemeenschap kunnen immers bacteriën terechtkomen in de plasbuis. Als die bacteriën de tijd krijgen om zich te vermenigvuldigen kunnen ze ook in de blaas terechtkomen en vervolgens een blaasontsteking veroorzaken. Door na de geslachtsgemeenschap even te plassen, verwijder je deze bacteriën heel snel.

Verder kan je je intieme zone ook even afspoelen met water of reinigen met een verzorgingsproduct dat geschikt is voor de intieme zone, zoals de waslotions van Lactacyd®. Met de zachte producten van Lactacyd® zorg je ervoor dat het evenwicht van de microflora zo weinig mogelijk verstoord wordt. Lees ook het artikel met tips om je intieme gezondheid elke dag op peil te houden.

Geurtjes na het vrijen

Sperma kan de pH van je intieme zone beïnvloeden. De vagina heeft een pH tussen 3,8 en 4,5. De pH van sperma is iets hoger, gemiddeld 7,0. De reactie van sperma in combinatie met vaginale afscheiding kan een bepaalde geur met zich meebrengen. Als je een gevoelige intieme zone of een verzwakt immuunsysteem hebt, kan het natuurlijk evenwicht verstoord geraken. Voor een onmiddellijk fijn en fris gevoel na seksueel contact, kan je Lactacyd® Intieme Doekjes Fresh gebruiken. Ze houden de natuurlijke balans van je intieme zone in evenwicht. Wanneer de geur echter erg sterk is of naar vis ruikt, is het beter om je huisarts of gynaecoloog te contacteren. Dit kan namelijk wijzen op een vaginale infectie die moet behandeld worden.

lactacyd-wipes-fresh
image

Vaginale droogheid en intiem contact

Bij seksuele opwinding produceert je vagina vocht. Dit zorgt ervoor dat vrijen goed aanvoelt. Wanneer je niet of niet genoeg opgewonden bent of als je last hebt van intieme droogte, kan seksueel contact ongemakkelijk aanvoelen of zelfs als pijnlijk ervaren worden. Hoewel vaginale droogheid vaak voorkomt bij vrouwen in de menopauze als gevolg van een dalende oestrogeenproductie, kan intieme droogte ontstaan tijdens om het even welke leeftijdsfase. Lees ook het artikel over vaginale droogheid om meer te weten over de oorzaken van dit ongemak. Om intieme droogte te verlichten tijdens seksueel contact, kan je een glijmiddel op waterbasis gebruiken. In tegenstelling tot glijmiddelen op basis van olie, kan je glijmiddelen op waterbasis perfect gebruiken in combinatie met een condoom. Je kan het nadien ook eenvoudig afspoelen. Tijdens intieme momenten kan je dus een pijnlijke wrijving als gevolg van intieme droogte verzachten.

Suggested Products