Skip to main content

Intieme hygiëne bij 50-plussers

De menopauze verwijst naar de overgangsperiode bij vrouwen waarin de activiteit van je eierstokken geleidelijk afneemt en betekent het einde van de vruchtbare periode voor de vrouw. Tijdens de menopauze heb je specifieke noden qua intieme hygiëne.

vaginal-dryness-woman
phases_menopause

Fasen van de menopauze

Menopauze wordt beschouwd als een proces in drie fasen:

  1. De perimenopauze verwijst naar de 8-10 jaar vóór de menopauze, wanneer je eierstokken langzaam minder oestrogeen produceren.
  2. De menopauze is het moment waarop de menstruatie ten minste een jaar is gestopt.
  3. De postmenopauze is de fase van het leven nadat je 12 maanden of langer geen menstruatie meer hebt gehad.

Symptomen van de menopauze

Naarmate de menopauze vordert, produceert het lichaam steeds minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Die daling van oestrogeen verloopt niet gelijkmatig, maar is eerder een proces dat op en neer gaat. Deze hormoonschommelingen kunnen ongemakken veroorzaken zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingsschommelingen en depressie. De overgangsperiode duurt ongeveer 5 jaar, waarna de ongemakken verdwijnen. Een langere tijd tussen twee menstruaties is meestal een duidelijke indicatie dat je lichaam zich in deze overgangsfase bevindt. De menstruatie wordt geleidelijk minder regelmatig en blijft uiteindelijk helemaal uit.

Symptoms_menopause
Vaginal_Dryness_menopause

Wanneer begint de overgang?

Omdat elke vrouw uniek is, is het onmogelijk precies te zeggen wanneer je de menopauze kan verwachten. Bij de meeste vrouwen wordt de menstruatie minder frequent eind de 40 of begin de 50. Bij andere vrouwen komt de menopauze pas na de 60. Menopauze voor je 40ste is niet extreem ongewoon, maar toch zeldzaam genoeg om als voortijdig te worden beschouwd. Als je vermoedt dat je misschien de eerste symptomen van de menopauze vertoont, breng je voor de zekerheid best een bezoekje aan je arts, ongeacht je leeftijd.

Hoe omgaan met vaginale droogheid?

Een veel voorkomend probleem gerelateerd aan de overgangsperiode is vaginale droogheid. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat maar liefst 80% van de vrouwen die in de menopauze komen en tot 50% van de postmenopauzale vrouwen kunnen lijden aan vaginale droogte*, als gevolg van een daling van de oestrogeenspiegels. Oestrogeen houdt het slijmvlies van de vagina dik en gezond. Wanneer de oestrogeenconcentraties dalen, wordt de vaginawand dunner, droger en kwetsbaarder. Omdat de vagina ook gemakkelijker geïrriteerd raakt door seksuele activiteit, kan een glijmiddel hiervoor een passende oplossing bieden.

* Menopause Medical Author: Melissa Conrad Stöppler, MD, online access: https://www.medicinenet.com/menopause/article.htm

image
menopause_gynecologist

Andere ongemakken

Andere mogelijke ongemakken gerelateerd aan de menopauze zijn incontinentieproblemen, een verminderd libido en osteoporose – afname van de botdichtheid. Het is belangrijk dat je met je arts praat over problemen of vragen in verband met de menopauze. Als je last hebt van ongemak, pijn of emotionele stress als gevolg van de menopauze, kan je arts helpen bij het opstellen van een plan en indien nodig medicatie of een andere behandeling voorschrijven.

Intieme verzorging tijdens de menopauze

De sterke daling van oestrogeenconcentratie die je lichaam ondervindt tijdens de menopauze, maakt de vaginawand dunner en kan vaginale droogheid veroorzaken. Ook doet het de pH van je intieme zone stijgen. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke, zure bescherming van de vagina vermindert en maakt je kwetsbaarder voor irritatie en jeuk. Lactacyd® Pharma Hydraterend is een wasemulsie met hydraterende bestanddelen om de natuurlijke vochtbalans van je intieme zone op peil te houden en te versterken. Als je vaak last hebt van irritaties, kan je ook Lactacyd® Pharma Sensitive gebruiken – een milde waslotion om te verzachten en kleine ongemakken te verminderen.

ph_balance_Tips
Suggested Products