Skip to main content

Wat te doen bij vaginale droogte?

Elke vrouw – ongeacht de leeftijd – kan te maken krijgen met vaginale droogte.

vaginal dryness

Hierdoor kunnen de slijmvliezen van de vagina, de ingang van de vagina en de uitwendige genitale zone geïrriteerd raken, met een branderig gevoel, jeuk of pijn tot gevolg. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van intieme droogte en wat je kan doen om dit ongemak te verlichten of te voorkomen.

ph_balance_Tips

Wat veroorzaakt vaginale droogte?

Vaginale droogheid ontstaat als gevolg van veranderingen in het slijmvlies van de vagina. Hormonale veranderingen – namelijk een daling van oestrogeen – tijdens de menopauze, zwangerschap of net na de menstruatie kunnen aanleiding geven tot intieme droogte. Verder kunnen ook bepaalde medicijnen of medische behandelingen vaginale droogte als bijwerking hebben. Een derde oorzaak kan het gevolg van een verkeerde intieme hygiëne zijn. Je intieme zone reinigen met zeep, douchegel of shampoo kan je vaginale flora uit balans brengen en zo zorgen voor een droog of geïrriteerd gevoel. Het is dus steeds belangrijk om aangepaste verzorgingsproducten – zoals de waslotions van Lactacyd® – te gebruiken die de zure omgeving van je intieme zone respecteren. Lees ook onze tips voor een goede intieme hygiëne.

Vaginale droogte tijdens de menopauze

Hoewel intieme droogte kan voorkomen tijdens om het even welke levensfase, is dit een ongemak dat in veel gevallen tijdens de menopauze opduikt. Een enquête van de Belgische Vereniging voor Menopauze bij meer dan 1300 vrouwen tussen 45 en 65 jaar en een zestigtal huisartsen heeft aangetoond dat maar liefst 42% last heeft van vaginale droogte. Deze droogheid wordt veroorzaakt door een verminderde oestrogeenproductie, met een veranderende vaginale zuurtegraad en dus een verhoogd risico op infecties als gevolg.

Een intieme verzorging met hydraterende eigenschappen speciaal voor de intieme zone kan verzachting bieden, zoals Lactacyd® Pharma Hydraterend – te koop bij de apotheek. Bij ernstige droogheid is het aangeraden om je huisarts te consulteren.

Vaginal_Dryness_menopause
image

Pijn bij seksueel contact

Intieme droogte zorgt niet alleen voor een branderig of geïrriteerd gevoel tijdens je dagelijkse activiteiten, maar ook intieme momenten kunnen worden belemmerd door deze droogheid. Pijn tijdens het vrijen als gevolg van vaginale droogte is bovendien een ongemak dat bij vrouwen van alle leeftijdscategorieën voorkomt, hoewel vaker tijdens de menopauze zoals hierboven uitgelegd werd. Bij seksuele opwinding wordt de vagina vochtiger. Wanneer je niet voldoende opgewonden bent of indien je last hebt van vaginale droogheid, kan seksueel contact als pijnlijk ervaren worden. Het kan helpen om een glijmiddel te gebruiken dat de natuurlijke bevochtiging simuleert en wrijving tijdens seksueel contact verlicht.. Lees ook het artikel over seksualiteit en intieme hygiëne om te weten hoe je je intieme zone kan beschermen tijdens seksueel contact.

Suggested Products