Gebruik de juiste producten

Omdat de intieme zone gevoelig is, is het belangrijk om verzorgingsproducten te kiezen met bestanddelen die zijn afgestemd op de behoeften van het vrouwelijk lichaam. Gebruik altijd een product dat speciaal ontwikkeld is voor de intieme hygiëne, zoals de waslotions van Lactacyd®. Omdat de pH van je intieme zone zuurder is dan de rest van je huid, kunnen gewone zeep, douchegel en shampoo de zure omgeving van je intieme zone verstoren.

Gebruik je handen

Wees voorzichtig als je een washandje of een spons gebruikt bij het wassen. Door hun sponzige textuur kunnen washandjes en sponzen bacteriën en schimmels vasthouden. Vervang ze geregeld en was ze op hoge temperatuur als je ze wil gebruiken. Beter is het om je intieme zone te reinigen door ze gewoon zachtjes in te zepen met je handen.

Reinig met mate

Ons lichaam is voortdurend bezig zichzelf in evenwicht te houden en reageert op zelfs de kleinste veranderingen. Overmatige blootstelling aan zeepproducten – inclusief badschuim – kan aanleiding geven tot infecties, vaginale droogte en ongemak. Vaginale douches of andere vormen van inwendige reiniging worden afgeraden. Alleen het uitwendige gedeelte van je intieme zone reinigen is voldoende, de binnenkant houdt zichzelf namelijk schoon.

Vervang regelmatig tampons of maandverband tijdens de menstruatie

Bloed heeft een alkalische pH, die de natuurlijke zuurheid van de vagina kan aantasten. Dat maakt je intieme zone kwetsbaarder voor een verstoring van het evenwicht tijdens de menstruatie. Vervang een tampon of maandverband regelmatig en gebruik de laagste absorptie die past bij de mate van bloedverlies. Bescherming met een te hoge absorptie gebruiken, kan wrijving of droogheid veroorzaken. Lees ook het artikel over intieme hygiëne tijdens de menstruatie voor meer informatie.

Geef je lichaam ademruimte

Strakke kledij dragen of stoffen die niet ademen – zoals polyester – kunnen een warme, vochtige omgeving creëren die wrijving en irritatie ter hoogte van de vulva kan veroorzaken. Om irritatie of infectie te vermijden, draag je best losse, doorlaatbare kledij gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen. Ook kanten, synthetische G-strings en panty’s kunnen wrijving en irritatie veroorzaken.

Laat regelmatig een gynaecologisch onderzoek uitvoeren

Vanaf 18 jaar is een geregeld bezoek aan de gynaecoloog nodig om je te laten controleren op infecties, afwijkingen en baarmoederhalskanker. Het onderzoek is meestal vrij snel afgelopen en is zo goed als pijnloos.

Ga naar het toilet na seksueel contact

Plassen voor en na seks helpt de urineweginfecties te voorkomen. Die kunnen optreden wanneer kiemen in de vagina tijdens seksueel contact in de urinebuis worden geduwd. Was ook steeds je handen voor en na seks om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Meer tips om je intieme gezondheid op peil te houden tijdens seksueel contact, vind je in het artikel over seksualiteit en het belang van een goede intieme hygiëne.

Aanbevolen producten