Skip to main content

Alles wat je moet weten over je intieme zone

De slijmvliezen van de vagina en de vulva zijn uiterst gevoelige weefsels. Een gebrek aan een goede intieme hygiëne of het gebruik van ongeschikte producten kan dan ook het evenwicht van je intieme zone verstoren.

banner

Daarnaast hebben dagelijkse activiteiten en hormonale veranderingen eveneens een grote invloed op de balans van je intieme zone. In dit artikel leggen we uit waarom een gebalanceerde intieme flora belangrijk is voor je vrouwelijke intieme hygiëne.

lotions

Hoe is je intieme flora opgebouwd?

De vagina bevat verschillende soorten bacteriën. Sommige daarvan zijn goede bacteriën die de vagina gezond helpen houden, andere zijn potentieel schadelijke bacteriën. In een normale vaginale flora bestaat er een delicaat evenwicht tussen de twee. Onschuldige dagelijkse activiteiten kunnen een invloed hebben op de normale afweer van je vagina. Daarom is het belangrijk om je vagina te verzorgen met zeepvrije producten – zoals de waslotions van Lactacyd® – die de natuurlijke beschermingsmechanismen van je intieme zone respecteren.

Verstoord evenwicht

De vagina heeft een natuurlijke beschermlaag die functioneert als verdedigingsmechanisme tegen ziekteverwekkende kiemen en infecties. Deze beschermlaag is van nature zuur, wat betekent dat de vaginale pH schommelt tussen 3,8 en 4,5. Als de zuurtegraad verandert, is het voor schadelijke bacteriën gemakkelijker om zich te vermenigvuldigen. Dit kan het evenwicht van de vaginale flora ontwrichten, met vaginale ongemakken tot gevolg.

Normale hormonale schommelingen, zoals tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze verstoren deze zure omgeving, maar ook dagelijkse activiteiten zoals sport, seksuele betrekkingen, het nemen van bepaalde geneesmiddelen zoals antibiotica en het dragen van strakzittend ondergoed kunnen je vaginale flora uit balans brengen.

ph_balance_Tips
lotions

Wat is melkzuur en waarom is het belangrijk?

Lactobacillen behoren tot de belangrijkste bacteriën die zorgen voor het behoud van een gezonde vaginale flora. Ze produceren melkzuur, dat bijdraagt aan de zuurheid van de vaginale omgeving. Melkzuur is cruciaal voor de bescherming van je intieme zone. Omdat melkzuur de pH in de vagina laag houdt, komt melkzuur voor in alle producten van Lactacyd®. Een intieme verzorging met deze producten zorgt ervoor dat je vaginale pH niet uit evenwicht raakt en beschermt zo het evenwicht van je intieme zone. Wil je graag meer weten over hoe je je intieme hygiëne op peil kan houden? Lees dan zeker ook onze tips voor een optimaal intiem welzijn.

Suggested Products