Symptomen van de menopauze

Naarmate de menopauze vordert, produceert het lichaam steeds minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Die oestrogeendaling verloopt niet gelijkmatig, maar is eerder een proces dat op en neer gaat. Deze hormoonschommelingen kunnen ongemakken veroorzaken zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en depressie. De overgangsperiode duurt ongeveer 5 jaar, waarna de ongemakken verdwijnen. Een langere tijd tussen twee menstruaties is meestal een duidelijke indicatie dat je lichaam zich in deze overgangsfase bevindt. De menstruatie wordt geleidelijk minder regelmatig en blijft uiteindelijk helemaal uit.

Bron: https://www.medicinenet.com/menopause/article.htm

Wanneer begint de overgang?

Omdat elke vrouw uniek is, is het onmogelijk precies te zeggen wanneer je de menopauze kan verwachten. Bij de meeste vrouwen wordt de menstruatie minder frequent eind de 40 of begin de 50. Bij andere vrouwen komt de menopauze pas na de 60. Menopauze voor je 40ste is niet extreem ongewoon, maar toch zeldzaam genoeg om als voortijdig te worden beschouwd. Als je vermoedt dat je misschien de eerste symptomen van de menopauze vertoont, breng je voor de zekerheid best een bezoekje aan je arts, ongeacht je leeftijd.

Hoe omgaan met vaginale droogheid?

Een veelvoorkomend probleem gerelateerd aan de overgangsperiode is vaginale droogheid. Wetenschappelijke studies geven aan dat 55% van de vrouwen in de menopauze op een bepaald moment last hebben van vaginale droogte – een gevolg van de dalende oestrogeenconcentraties. Oestrogeen houdt het slijmvlies van de vagina dik en gezond. Wanneer de oestrogeenconcentraties dalen, wordt de vaginawand dunner, droger en kwetsbaarder. Omdat de vagina ook gemakkelijker geïrriteerd raakt door seksuele activiteit, kan een glijmiddel hiervoor een passende oplossing bieden. Lactacyd® ontwikkelde hiervoor Lactacyd® Caring Glide, een intiem glijmiddel dat de natuurlijke bevochtiging simuleert en wrijving verlicht.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat maar liefst 80% van de vrouwen die in de menopauze komen en tot 50% van de postmenopauzale vrouwen kunnen lijden aan vaginale droogte*, als gevolg van een daling van de oestrogeenspiegels.

Bron:
*https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397?page=0&citems=10

Andere ongemakken

Andere mogelijke ongemakken gerelateerd aan de menopauze zijn osteoporose (afname van de botdichtheid), incontinentieproblemen en een verminderd libido. Het is belangrijk dat je met je arts praat over problemen of vragen in verband met de menopauze. Als je last hebt van ongemak, pijn of emotionele stress als gevolg van de menopauze, kan je arts helpen bij het opstellen van een plan en indien nodig medicatie of een andere behandeling voorschrijven.

Intieme verzorging tijdens de menopauze

De sterke daling van de oestrogeenconcentratie die je lichaam ondervindt tijdens de menopauze, maakt de vaginawand dunner en kan vaginale droogheid veroorzaken. Ook doet het de pH van je intieme zone stijgen. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke, zure bescherming van de vagina vermindert en maakt je kwetsbaarder voor irritatie en jeuk. Lactacyd® Pharma Hydraterend is een wasemulsie met hydraterende bestanddelen om de natuurlijke vochtbalans van je intieme zone op peil te houden en te versterken. Als je vaak last hebt van irritaties, kan je ook Lactacyd® Calming gebruiken – een milde waslotion om te verzachten en kleine ongemakken te verminderen.

Aanbevolen producten voor actieve 50-plussers