Skip to main content

Tieners

Wat moet je weten over je eerste menstruatie? En hoe houd je je intieme zone fris en gezond? We maken je wegwijs in intieme hygiëne voor tieners.

teenagers

Als tiener zit je in een levensfase vol veranderingen, zowel aan de binnen- als buitenkant. Deze veranderingen kunnen best wel stresserend zijn. Je borsten komen tot ontwikkeling en op je benen, onder je oksels en in je schaamstreek beginnen haartjes te groeien. Misschien krijg je puistjes en ben je niet altijd goedgehumeurd. Je lichaam begint ook vaginale afscheiding te produceren en je krijgt voor het eerst je maanstonden. Deze veranderingen kunnen je soms onzeker maken, en dat is perfect normaal. Lees hieronder meer over hoe je kan omgaan met de uitdagingen die je veranderende lichaam met zich meebrengt.

All_about_periods

Eerste menstruatie

De meeste meisjes menstrueren voor het eerst rond de leeftijd van 11 of 12 jaar, maar je eerste menstruatie kan om het even wanneer tussen 8 en 16 jaar voorkomen. Het kan dus zijn dat je vroeger of later menstrueert dan je vriendinnen. Hierover hoef je je zeker geen zorgen te maken. Elk moment tussen 8 en 16 jaar is perfect normaal. Een menstruatie duurt meestal drie tot vijf dagen, maar het kan ook korter of langer zijn. Het kan ook gebeuren dat je menstruatiecyclus niet elke maand even lang duurt, vooral in de eerste jaren is dit het geval.

Hoe verloopt een menstruatiecyclus?

Een menstruatiecyclus duurt ongeveer een maand (28 dagen is het gemiddelde) maar langer of korter kan ook. Vanaf het begin van je cyclus groeit je baarmoederslijmvlies aan om klaar te zijn om een bevrucht eitje te ontvangen. Indien er geen bevrucht eitje is, laat je lichaam deze overbodige laag weer los en daarmee start je menstruatie. Tijdens je menstruatie wordt dat laagje bloed en weefsel afgevoerd. Menstruatiebloed kan variëren van kleur, van lichtroze tot donkerrood, op verschillende tijdstippen van je menstruatiecyclus. Je menstruatie kan ook heel licht zijn, met weinig bloedverlies, of net heel overvloedig. Maar meestal is het bloedverlies de eerste dagen wat zwaarder en neemt het daarna af.

Lactacyd_Menstruation
tampons

Intieme verzorging tijdens de menstruatie

Zowel voor, tijdens als na je menstruatie is intieme hygiëne belangrijk. Zo blijf je vrij van ongemakken, hoef je je geen zorgen te maken over onaangename geurtjes en heb je gedurende elk moment van de dag een fris en comfortabel gevoel. Hiervoor kan je vertrouwen op de milde waslotions van Lactacyd® die speciaal ontwikkeld zijn om je intieme zone op een zachte manier te reinigen en verfrissen. Omdat ze een gebalanceerde pH hebben en melkzuur bevatten, wordt de natuurlijke zuurtegraad van je intieme zone gerespecteerd, een belangrijke voorwaarde om het intieme evenwicht te behouden. Diezelfde troeven zijn ook terug te vinden bij de intieme doekjes van Lactacyd®. Heerlijk comfortabel, en handig mee te nemen, voor frisheid op elk moment van de dag.

Wat is vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding is iets wat bij elke vrouw voorkomt. Je lichaam produceert deze afscheiding om je vagina te reinigen en vochtig te houden. Als de binnenkant van de vagina droog zou blijven, kunnen er vaginale infecties ontstaan. Vaginale afscheiding beschermt je hiertegen. Normale afscheiding is helder, glad of romig en heeft een lichte geur. Als het op je ondergoed terechtkomt, kan deze afscheiding er wat korrelig uitzien, maar dit wijst in geen geval op een probleem.

Afscheiding tijdens de menstruatiecyclus

In het midden van je menstruatiecyclus – een tweetal weken na de eerste dag van je laatste menstruatie – zal je waarschijnlijk meer afscheiding produceren. Dit heeft te maken met je ovulatie of eisprong. Hierbij komt een eicel tot rijping in één van de twee eierstokken. Dit kan ervoor zorgen dat de vaginale afscheiding wat heviger is. Een intieme waslotion geschikt voor dagelijks gebruik – zoals Lactacyd® Classic – helpt je om een fris gevoel te behouden tijdens periodes van meer vaginale afscheiding.

Suggested Products